Nasjonalsosialist eller «nazist»?

nasjonalsosialister_vs_nazister
Pär Öberg kommenterer her begrepet «nazist» og forklarer hvorfor han mener at det er feil å bruke det for å beskrive Den nordiske motstandsbevegelsens ideologi.

For en stund siden skrev Fria Tider en artikkel om en demonstrasjon som Den nordiske motstandsbevegelsen hadde holdt i Stockholm. De ringte meg og ba om en kommentar; jeg fortalte dem at jeg for tiden ikke gir dem noen kommentarer, da de ikke engang benevner vår ideologi med dens rette navn. Jeg sa også at hvis de begynner å kalle oss for nasjonalsosialister, så vil vi definitivt ha mulighet til å kommunisere i fremtiden. Dette resulterte i at de skrev en artikkel med overskriften «38 nazister pågrepet for voldelig angrep mot politiet i Stockholm». Jeg føler at jeg må kommentere dette.

Begrepet «nazist»

Begrepet «nazist» (sammen med «nazisme») er et negativt ladet politisk epitet som ble oppfunnet på 1920-tallet av Konrad Heiden, som propaganda mot NSDAP og nasjonalsosialismen. Heiden var en jødisk journalist og medlem av det sosialdemokratiske partiet (SDP). Ordet er en variant av kallenavnet for medlemmer av SDP som på det aktuelle tidspunktet pleide å bli kalt for «Sozi» (forkortelse av Sozialisten), som tilsvarer det svenske begrepet sosse. Nazist-begrepet var også negativt ladet da det også spilte på det østerriksk-bayerske «Ignatz», som er synonymt med idiot eller bondetamp.

Ble aldri brukt

De tyske nasjonalsosialistene kalte seg ikke for nazister. De kalte seg konstant for nasjonalsosialister for å betone hvilke komponenter som inngikk i deres ideologi. Et lite unntak er dog propagandaminister Joseph Goebbels som forsøkte å avvæpne begrepet ved å selv begynne å bruke det. Blant annet skrev han i 1926 en bok med tittelen «Der Nazi-Sozi». Det var dog ikke noe han fortsatte med, og ikke noe som ble omfavnet av partiet og dets tilhengere.

«Nazist» – skapt av Hollywood

Hva vanlige folk tenker på når når de hører begrepet nazist, er det de har sett i filmer som «Schindlers liste» og «Romper Stomper» eller i noen av alle «dokumentarene» på NRK. Iskalde psykopater som elsker å pine mennesker og dyr og som i prinsippet hater alt. Virkelighetens nasjonalsosialister er det motsatte. Mange av oss er engasjerte akkurat på grunn av vår store empati og respekt for naturen. Jeg vil også passe på å henvise til en meget god artikkel om samme emne skrevet av Henrik Pihlström«Det finnes ingen nazister».

Vis oss grunnleggende respekt

Avisene, og her stiller jeg definitivt høye krav til alternativmedia, som ikke kan vise oss den grunnleggende respekten å i det minste kalle vår ideologi med sitt rette navn behøver heller ikke forvente seg noen høflig behandling fra vår side. Man må være meget kritisk til hvorfor flere alternativmedier ikke respekterer dette. Hva har de for agenda? Fremfor alt ettersom mange av dem slår seg på brystet som modige «sannhetsformidlere». Alternativmedia som oppfører seg som folkefiendtlige massemedia, har etter min mening ingen rett til å eksistere. Skal man slå mot systemet nedenifra har man et stort ansvar å agere korrekt.

Del artikkelen

Engasjér deg i kampen – søk om medlemskap!

Motstandsmedia

Vår politikk

Bidra økonomisk – donér til kampen!

Nedlastinger