Til minne om Vidkun Quisling

signal-2023-10-24-235922_003

Les mer

Del artikkelen

VK
Telegram
Twitter
Facebook
Pinterest
WhatsApp
Reddit
Email
Print
Den nordiske motstandsbevegelsen hedret den norske nasjonalsosialisten Vidkun Quisling, som ble henrettet på Akershus festning den 24. oktober 1945.

En god del plakater med bilde av Norges tidligere fører Vidkun, og sitat fra hans kone Maria Quisling, ble satt opp på passende steder i Oslo.

«Elsket sitt land og sitt folk, mer enn sitt liv»

Maria Quisling.

Vidkun Quisling kom fra Fyresdal i Telemark og viste allerede i barndommen at han var usedvanlig smart og skoleflink. I 1911 forlot Quisling Den militære høyskole med en eksamen som var så enestående at det ble sendt innberetning om den til kongen for første og eneste gang i skolens 100-årige historie. Han var Norges forsvarsminister fra 1931-1933, og den 17. mai 1933 dannet han partiet Nasjonal Samling.

Quisling advarte den norske regjeringen Nygaardsvoll mot en nedrusting av militæret og mot de ulike trusler som kom alt nærmere Norge, men dog for døve ører. Han avslørte også Arbeiderpartiets ledtog med bolsjevikene i Sovjet og deres planer om væpnet revolusjon i Norge.

Etter at regjeringen Nygaardsvoll hadde gått bak ryggen til det norske folk og opphevet Norges nøytralitet ved å gi grønt lys for britenes planer om okkupasjon, flyktet de med halen mellom bena da tyskerne klarte å komme Norge til unnsetning og således hindret britenes planer for Norge. Quisling forsøkte å berge det som kunne og tok over som fører for Norge, under tysk tilstedeværelse.

Vidkun Quising – ingen landsforræder!

Se utvalgte bilder nedenfor:

I Bergen hedret man også andre nasjonalsosialistiske helter som ble henrettet etter krigen, ved å henge opp en blomsterkrans og et skilt med deres navn ved Bergen festning der de ble henrettet.

Les: Hvorfor kom 9. april 1940?

Del artikkelen

Engasjér deg i kampen – søk om medlemskap!

Motstandsmedia

Vår politikk

Bidra økonomisk – donér til kampen!

Nedlastinger